Valta, veganismi ja maskuliinisuus: Veganismi haastamassa hierarkioita ja hegemoniaa

Tervehdys nefalaiset ja kaikki muut kulttuuri-intoilijat! Tiesittekö, että Joensuussa opiskeleva kulttuurintutkija voi sisältää opintoihinsa kursseja muista yliopistoista tai valtakunnallisista verkostoista? Hilma-verkosto on sukupuolentutkimuksen valtakunnallinen verkosto, jonka ideana on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta opetuksessa. Minä, eli Julli, liittouduin eräällä tällaisella Hilma-kurssilla helsinkiläisen elokuva- ja televisiotutkimuksen opiskelijan Alisan kanssa pohtimaan kysymyksiä muun muassa hierarkioista, kolonialismista ja Euroopassa tapahtuneista noitavainoista, sekä niiden yhteydestä kapitalismiin ja ihmisyhteisöihin. Meillä oli mahdollisuus kirjoittaa kyseisen kurssin lopputyö julkaistavaksi nettiin, ja niin tämä blogipostaus löysi tiensä Joensuun Nefan ikiomaan verkkoblogiin.  

Käymämme kurssin nimi on Crazy Witches – Nature, Animals and the Creation of Hierarchies between Humans. Tässä tekstissä käsittelemme erilaisten valtarakenteiden ja hierarkioiden, kuten sukupuoleen tai lajiin perustuvan alistamisen, kietoutumista toisiinsa. Tarkastelemme maskuliinisuuden yhteyttä valtaan, hallintaan ja kuluttamiseen ja sitä, miten kulttuurisen merkityksen ja normit vahvistavat sekä sukupuolten välisiä että ihmisen ja muiden eläinten välisiä valtasuhteita. Kulttuuristen ja yhteiskunnallisten rakenteiden kautta pohdimme ekofeministisestä näkökulmasta vegaaniutta vastarinnan muotona, joka haastaa normatiivisia hierarkioita sekä maskuliinisuuteen ja lihansyöntiin liitettyjä merkityksiä.

Hierarkiat ovat rakentuneet keskeiseksi osaksi ihmisyhteisöjen muodostumista ja toteutumista, ja ne ilmenevät jokapäiväisessä elämässämme osana monirakenteista- ja kulttuurista yhteiskuntaa. Kirjassa The Ecology of Freedom: The Emergence and Dissolution of Hierarchy (Murray Bookchin, 1982): kirjailija Murray Bookchin tutkailee hierarkioiden rakentumista, historiaa sekä niiden hierarkisia että sovinistisia piirteitä ja yhteyksiä ihmiselämän kaikkiin osa-alueisiin. Bookchinin mukaan hierarkiat rakentuivat aikakausien edetessä sitä mukaa, kun alkukantaiset yhteisöt siirtyivät tarpeen ja selviytymisen elämismuodoista ylimääräisen omaisuuden ja sen myötä tapahtuvan vaurauden kerryttämisen sivistyneisiin yhteiskuntiin, kaupunkeihin ja valtioihin. Keskeistä hierarkioiden muodostumisessa ja mahdollistumisessa olikin yli oman tarpeen omistaminen, sillä omistamalla esimerkiksi ylimääräistä ruokaa, pystyi ruokaa tarvitseviin ihmisiin vaikuttamaan ja käyttämään heidän ylitseen valtaa.

Kyseinen muutos mahdollisti luokkaerojen syntymisen, jossa elitistiluokka hallitsi tuotantoa, ihmisten asenteita, kuten moraaleja, uskontoa ja filosofiaa, yhteiskunnan egalitaarisia piirteitä ja jopa ihmisten lisääntymistä instituutioiden perustamisen sekä normien asettamisen kautta. Bookchin kertoo myös, kuinka kapitalismi loi ihmisistä tuotannon rattaita. Työ jakautui sukupuolen perusteella sosiaalisesti kahtia ja saavutti kiihtyvässä muodossa vahvan hierarkisen luonteen. Miesten ammattitaidosta tuli arvostettua ja olennaista sivistyksen tiellä, kun naisen rooli ruoanlaittajana sekä kodin että lasten huoltajana ei omannut osakseen lainkaan ihailua tai suurempaa ihmetystä. Hierarkiat eivät rajoitu vain fyysiseen ja materialistiseen maailmaan, vaan Bookchin kertoo niiden juurtavan itsensä syvälle ihmisen alitajuntaan, jolloin ne tulevat luonnolliseksi osaksi yksilön vankkumatonta maailmankuvaa.

Entä ennen hierarkioiden vakiintumista osaksi yhteisöjen ja ihmisten välisiä suhteita? On ainakin helppo kuvitella ihmisten välisten suhteiden olleen hierarkkisesti jännitteisiä ihmishistorian alkukantaisista kyläyhteisöistä lähtien. Murray Bookchin on väitteestä kuitenkin eri mieltä. Sekä Bookchin, että Abdullah Öcalan kirjassaan Beyond State, Power, and Violence (2023) osoittavat, että alkukantaisissa metsästäjä- ja keräilijäkulttuureissa ihmisiä määrittivät heidän jokapäiväiset roolinsa. Rooleja määritti yksilön sukupuoli, ikä, tieto sekä taito, ja ne kuvasivat yksilön vastuuta yhteisölle. Näitä rooleja ei määrittänyt hierarkiat, eivätkä ne olleet saaneet alkuaan ihmisten välisistä valtasuhteista. Selviytymisen ja olemassaolon kamppailuun liittyvät valtasuhteet eivät vallinneet ihmisten välillä, vaan ihmisen ja armottoman luonnon välillä. Resursseja kerättiin vain selviytymisen edellytykseksi ja jokainen ihminen oli samalla viivalla kamppailussa luonnon kanssa. Bookchin vahvistaa, että hierarkkisen yhteiskunnan ja valtasuhteiden muodostumisen prosessissa pelkästään ihminen ei tullut valtaa kohdistetuksi esineeksi, vaan koko luonto ja kaikki mitä se tarjosi ikään kuin siirtyi ihmisen hallinnan ja käskyn alle. 

Kun luonto tuli osaksi ihmisen vallan kohdistumaa, myös kaikki sen sisältämät resurssit, eläimet ja ravinto tuli myös ihmisen omaisuudeksi. Liharuoka – ja myöhemmin sen tuotanto – tuli keskeiseksi osaksi sitä yhteiskuntaa, jossa ihminen aikaisemmin metsästi, kalasti, keräili ja viljeli pienimuotoisesti selviytyäkseen. Moderneissa länsimaissa liharuoka ja sen tuotanto nähdään myös suorastaan maskuliinisuuden sukupuolittuneena ilmentymänä. Valtasuhteet ja hierarkiat ovat rakentuneet ihmisen luontosuhteen kanssa lomittain siten, että ne ovat mahdollistaneet kehityksen vastaavaan suuntaan.

Veganismi kyseenalaistaa ihmisen valta-aseman eläimiin ja luontoon nähden sekä haastaa sukupuolen ja valtarakenteiden normeja. Veganismissa minimoidaan eläimille koituva kärsimys omilla elämäntavoilla, kuten välttämällä eläinperäisiä ainesosia sisältävien tuotteiden käyttämistä. Eläinperäisten tuotteiden kulutukseen linkittyy kulttuurisesti koodattuja merkityksiä, jotka voi liittää valtaa, kontrolliin ja voimaan. Veganismi ei ole pelkästään ruokavalio tai elämäntapa, vaan myös poliittinen ja kulttuurinen kannanotto, joka haastaa normatiivisia tapoja määritellä ihmisyyttä, sukupuolta ja valtaa. Veganismi tarkastelee paitsi ihmisten ja eläinten välisiä suhteita, myös ideologisia rakenteita, jotka ylläpitävät hierarkioita, sorron eri muotoja ja eriarvoisuutta. 

Hegemoninen maskuliinisuus yhdistetään ruumiilliseen voimaan, dominaatioon ja kulutukseen – arvoihin, joita myös lihansyönnin kulttuuri heijastaa. Lihansyönti nähdään miehisen voiman ja hallinnan symbolina: lihaa syövä mies on kaikkiruokainen huippusaalistaja, joka asettuu ravintokejun huipulle. Sen sijaan, kasvipohjainen ruokavalio ja vegaanisuus yhdistetään usein feminiinisyyteen, hoivaviettiin, heikkouteen ja herkkyyteen. Tällaisia feminiinisyyteen ja naiseuteen liitettyjä ominaisuuksia ei arvosteta patriarkaalisessa yhteiskunnassamme yhtä paljon kuin maskuliinisuuteen liitettyjä ominaisuuksia. Näin ollen mies, joka on vegaani yhdistetään automaattisesti vegaaniutta stigmatisoiviin feminiinisiin piirteisiin ja voidaan nähdä jopa uhkana perinteiselle maskuliinisuudelle. 

Maskuliinisuuden sosiaalista ja kulttuurista rakentumista voidaan tarkastella sukupuolen performatiivisuuden näkökulmasta. Sukupuolen performatiivisuus on filosofi Judith Butlerin luoma käsite, joka viittaa sukupuolen luonteeseen rakentua sosiaalisten käytäntöjen, odotusten ja toistojen kautta. (Karhu, 2020.) Miehisyyteen ja maskuliinisuuteen liitettyjä odotuksia ylläpidetään kulttuuristen ja yhteiskunnallisten esitysten avulla, ja jotta niitä voidaan lähteä muuttamaan, täytyy antaa tilaa uusille tavoille ilmentää maskuliinisuutta. 

Tutkija Aavik (2024) on tarkastellut, miten maskuliinisuus rakentuu suhteessa lihansyöntiin ja millä tavoin vegaanisuus voi toimia hegemonisen maskuliinisuuden haastajana. Aavikin mukaan mies, joka on vegaani joutuu neuvottelemaan identiteetistään ja valinnoistaan normatiivisen maskuliinisuuden kentällä, sillä hän toisintaa maskuliinisuutta tavoilla, jotka eroavat perinteisestä maskuliinisuudesta. Esimerkiksi vegaanista ruokaa suosiva mies joutuu usein perustelemaan valintaansa sekä kohtaamaan pilkkaamista ja vähättelyä. Todistaakseen miehisen arvonsa lihansyönnin puute on usein korvattava toisilla maskuliinisuuden osoituksilla, kuten fyysisellä voimalla. 

Veganismi tarjoaa mahdollisuuden maskuliinisuuden uudelleenmäärittelylle: sen sijaan, että maskuliinisuus perustuisi valtaan ja alistamiseen, se voidaan liittää myös kestävyyteen ja eettisyyteen. Tämän kaltainen uudelleenmäärittely kohtaa kuitenkin paljon vastarintaa, sillä se haastaa sukupuolittuneita normeja ja kulutustottumuksia. Lisäksi, vaikka veganismi voi haastaa – ja jopa purkaa – tiettyjä valtarakenteita, se ei automaattisesti uudelleen kirjoita hierarkkisia järjestelmiä ihmisten välillä tai suhteessa muihin eläimiin ja luontoon. Veganismi kuitenkin nostaa esiin ongelmakohtia liittyen muun muassa vallankäyttöön, kontrolliin, kehollisen koskemattomuuden rikkomiseen ja ihmiskeskeiseen maailmankuvaan. 

Liharuokaa on aina syöty, ja se omaksutaan vankkana osana länsimaista ja perinteistä suomalaista ruokakulttuuria, vai onko näin sittenkään? Anniina Ljokkoin ja Liisa Kaskin kirjassa Perinnevegeä (2021) pysähtyvät saman kysymyksen äärelle. He toteavat teoksessa seuraavasti: “Juhlallisesti perinteeksi nimetty ilmiö kuvastaa usein pikemminkin nimeävän yhteisön nykyisiä arvoja kuin perinteen olemusta tai ruoan historiaa itsessään. Liharuoista on aikanaan tehty perinneruokia lihansyöntiä ihannoivassa yhteiskunnassa – ei siksi, että ne olisivat vuosisatojen kuluessa ilmentäneet tietyn alueen ruokakulttuuria enemmän kuin jotkin toiset, kasviperäiset ruoat.” 

Ljokkoin ja Kaskin kirja suorastaan avartaa nykyihmisen ymmärrystä niistä vakiintuneista ajatusmalleista ja oletuksista, mitä olemme kehittäneet eläinperäisen ruoan kulttuurista ja historiasta. Nykyinen suomalainen ruokakulttuuri on muodostunut todella lyhyessä ajassa, noin viimeisen sadan, parinsadan vuoden aikana. Silti meidät on kasvatettu lapsesta saakka siihen, että lautaselle on aina kuulunut liha ja juomalasiin maito, ja että muu onkin toissijaista. Ljokkoi ja Kaski tuovat ilmi muun muassa myös sen, että esimerkiksi kauramaitoa on osattu valmistaa ja juoda niin kauan kuin ihmisellä on ollut kotieläimenä lehmä, sillä lehmät tuottivat maitoa vuodessa vain muutaman kuukauden ajan.

Kuten jo mainittu, veganismissa ei kuitenkaan ole ainoastaan kyse ruokavaliosta, vaan se liittyy laajempaan kriittiseen keskusteluun vallasta, normeista ja hierarkioista. Veganismi antaa alustan intersektionaaliselle tarkastelulle, jossa huomioidaan eläinoikeuksien, sukupuolen, valta-asetelmien ja sorron eri muotojen kietoutuminen yhteen yhteiskunnallisissa ja kulttuurisissa rakenteissa. Ekofeminismi ja kriittinen eläintutkimus linkittävät eläimiin kohdistuvan hyväksikäytön muihin sorron muotoihin, kuten rodullistamiseen ja misogyniaan. Eläinten, erityisesti tuotantoeläinten, kehot objektivoidaan ja alistetaan – minkä voi rinnastaa muun muassa feminiinisten ja rodullistettujen kehojen esineellistämiseen ja kontrollointiin patriarkaalisessa ja kapitalistisessa yhteiskunnassa. 

Adams (2010) esittää teoksessaan The Sexual Politics of Meat, että eläinten hyväksikäyttö kietoutuu yhteen naisten alistamisen kanssa, sillä sekä naisten että eläinten kehoja objektivoidaan ja alistetaan miehiselle kulutukselle. Hänen mukaansa veganismi voi toimia vastarinnan muotona, joka purkaa hegemonisia normeja ja mahdollistaa nykyisten subjektiviteettiin liittyvien käsitysten dekonstruktion. Veganismi kyseenalaistaa käytännöt, jotka normalisoivat alistusta, esineellistämistä ja vallankäyttöä: toisten, ihmisten ja eläinten, kehojen hallinta ja hyödyntäminen ei ole luonnollinen tai oikeuttavissa oleva asia. 

Ekofeministisen näkökulman valossa veganismi tarjoaa alustan itsestään selvänä pidettyjen asioiden opisoppimiselle sekä aktiiviselle normien ja hierarkioiden uudelleenmäärittelylle. Sen kautta voidaan ajatella uudelleen ihmisen suhdetta muihin eläimiin ja ympäristöön sekä muuttaa toimintatapoja kestävämmiksi ja eettisemmiksi. Maskuliinisuutta – tai ihmisyyttä – ei tarvitse rakentaa alistamisen, kontrolloimisen tai kulutuksen ympärille. Normit ja rakenteellisen käytännöt eivät ole valmiiksi määrättyjä, yläpuolelta annettuja ohjeita, vaan niitä meillä on mahdollisuus luoda uusia normeja omien arvojen ja valintojen kautta. 

Lopuksi, voisimme vielä pohtia, millaisia tutkimusmahdollisuuksia ekofeminismin ja kulttuurintutkimuksen näkökulmat tarjoavat veganismin, sukupuolen ja hierarkioiden tarkastelun suhteen. Olisi mielenkiintoista tarkastella nykyajan kontekstissa, miten sukupuolittuneet ruokailutottumukset rakentuvat eri kulttuureissa, ja millä tavoin vegaaninen elämäntapa haastaa perinteisiä maskuliinisuuden malleja länsimaiden ulkopuolella. Kulttuurintutkimus tarjoaa keinoja analysoida aihetta muun muassa representaation, sosiaalisten diskurssien ja erilaisten arkielämän käytäntöjen näkökulmista. Aiheen tarkempi tutkiminen lisää ymmärrystä hierarkioiden ja sukupuolittuneisuuden  kulttuurisidonnaisuudesta sekä tuo keinoja valta-asetelmien ja normien purkamiseen. 

Kohti eettisempää yhteiseloa ja kestävämpää kuluttamista! <3

Lähteet:

Aavik, Kadri (2024): Men’s Veganism: a Pathway towards More Egalitarian Masculinities? Feminist Animal and Multispecies Studies: Critical Perspectives on Food and Eating, red. Kadri Aavik, Kuura Irni & Milla-Maria Joki. Critical Animal Studies, Volume: 6. Brill. E-kirja. s. 281-305. https://brill.com/display/title/64383.

Adams, C. J. (2010). The sexual politics of meat: A feminist-vegetarian critical theory (20th anniversary ed.). Continuum.

Bookchin, Murray (1982): The Ecology of Freedom: The Emergence and Dissolution of Hierarchy. Murray Bookchin.

Karhu, Sanna (2020) ”Moninainen mutta yhdenvertainen ihminen”, teoksessa Hänninen, Vilma ja Aaltola, Elisa (toim.) Ihminen kaleidoskoopissa Ihmiskäsitysten kirjoa tutkimassa, Helsinki: Gaudeamus, s. 243-316. 

Ljokkoi, Anniina & Kaski, Liisa (2021) Perinnevegeä. SKS Kirjat.

Öcalan, Abdullah (2023) Beyond State, Power, and Violence: Hierarchical Statist Society: The Birth of Slave Society. PM Press.

 

Kirjoittaneet

Alisa Tilli ja Julia Toivanen

Nefa-työelämätapahtuman ekat puheenvuorot & tutkijapuheenvuorot

Heissan armaat Nefa-kamut, ja muutkin, jotka tänne tiensä löytävät!  

 

Täältäpä pesee iloksenne vihdoin ja viimein muistelua ja muistinvirkistystä työelämätapahtumastamme Karhut työssä! Itse saavuin tähän teille hieman referoimaan kaksipäiväisen tapahtumamme aloittaneista puheenvuoroista 6.2. torstailta, mutta myös toisen päivän tutkijapuheenvuoroista, jotka pidettiin 7.2. iltapäivästä. 

Torstaina 6.2. Karhut työssä aloiteltiin Auroralla iltapäivästä kahden aikaan. Ensiksi pieni esittely- ja avauspuheenvuoro Petriina Lahtiselta ja Iida Saariselta, jotka ovat “the masterminds” joiden aloitteesta koko työelämätapahtuma saatiin alulle ja järkättyä (kiitokset edelleen teidän duunista tän eteen)! Torstain varsinaiset ohjelmanumerot koostuivat ammattiliittojen, seurojen ja yhdistysten esittelyistä.  

Ensimmäisenä vuorossa oli MAL ry:n, eli museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton toiminnan esittely. Puheenvuoroa piti etäyhteyksin MAL:in hallituksen opiskelijaedustaja Jenna Mutanen. Seuraavaksi esittäytyi TAKU ry, eli taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö. TAKU:a oli esittelemässä sen hallituksen opiskelijatoiminnan koordinaattori Jutta Ekman.  

Itse ammattiliittojen toiminta ja opiskelijajäsenyyden edut taitavat tässä vaiheessa olla jo entuudestaan suhteellisen tuttua tietoa varmaan aika monelle Nefalaisille meidän yhteisiltä kulttuurintutkimuksen peruskursseilta. Mutta muistutellaas nyt kuitenkin vielä, että opiskelijajäsenyys on kumpaankin liittoon ilmainen, ja jäsenedut ja edunvalvonnan saa silti osakseen! Ammattiliitot järjestävät myös erinäisiä opiskelijoille suunnattuja tapahtumia ja iltamia, joista voipi saada myös apua ja vinkkejä esimerkiksi CV:tä ja työnhakua varten.  

Ammattiliittojen jälkeen vuorossa oli Pohjois-Karjalan Urahuoltamo ja heidän työelämävinkit; puheenvuoroa oli pitämässä Päivi Puhakka. Tämä puheenvuoro taisi useammallekin meistä olla eka kerta kun kuultiin näistä Urahuoltamon palveluista. 

Pohjois-Karjalan Urahuoltamo on Rastor-instituutin alainen hanke, joka tarjoaa valmistumassa oleville ja työelämään siirtymässä oleville opiskelijoille esimerkiksi eri muodoissa, sekä yksilö- että ryhmäohjauksena, toteutettuna työelämään ja urasuunnitteluun liittyvää koulutusta, mm. henkilökohtaista urasparrausta. Urasparrauksen aiheina voivat olla esimerkiksi oman osaamisen tunnistaminen, CV:n työstäminen ja työhakemusten laatiminen. Urahuoltamo järjestää myös erinäisiä työelämäaiheisia ryhmiä sekä webinaareja, joista löytyy tarkempaa tietoa hankkeen nettisivuilta, josta niihin pääsee myös hakeutumaan mukaan. 

Omat poimintani Puhakan puheenvuoron työelämävinkeistä olivat verkostoituminen, itsetuntemuksen opetteleminen ja parantaminen, CV:n pitäminen ajan tasalla, sekä avoin mieli myös niitä mahdollisuuksia kohtaan, jotka eivät välttämättä heti alkuun tunnu juuri siltä mitä lähdettiin hakemaan. Oma polku kun saattaa löytyä mutkankin takaa. Myös työhaastatteluihin kannattaa valmistautua kunnolla ja pitää itsensä mahdollisimman hyvin ajan tasalla työelämän ja työnhaun muutoksista. 

—————————————————————————————————————- 

Perjantaina 7.2. iltapäivän tutkijapuheenvuorot aloitti Johanna Uotisen tutkijainfo. Aloituspuheenvuoro meni nimellä tutkijainfo, koska ideana oli antaa tiivis paketti tietoa tutkijanuraa koskien siitä mahdollisesti haaveileville.  

Muistiinpanoihini jaottelin puheenvuoron kolmeen osaan: millaista tutkijantyö on, kannattaako sitä tavoitella itse, ja miten sitä kannattaa tavoitella. Aluksi Uotinen jakoi nostoja siitä, mitä tutkijanura ihmiseltä ja tämän psyykeltäkin vaatii. Tutkijanura on esimerkiksi varsin itsenäistä, sekä itseohjautuvuutta ja resilienssiä vaativaa. Pohtiessaan sitä, kannattaako tutkijanuraa tavoitella ja kiinnostaako se itseään urana, kannattaa muistella esimerkiksi gradun tekoa: kuinka itseohjautuva tutkimustyö itseltä onnistui, kiinnostaako tutkimuksen teko aidosti, ja jaksaisiko sitä kaikesta epävarmuudestakin huolimatta tehdä työnään? Lopulta Uotinen antoi myös vinkki-vitoset siitä, kuinka lähteä konkreettisesti tutkijanuraa tavoittelemaan: ensiksi keskustellaan oppiaineen professorin kanssa, tehdään tutkimussuunnitelma, haetaan jatko-opinto-oikeutta – sitten voisikin jo aloitella tutkimisen, jos kaikki muu onnistuu. 

Tutkijapuheenvuoroja oli pitämässä Johanna Uotisen jälkeen kahdeksan tutkijaa: 

  • Pauliina Lukinmaa (tutkijatohtori – humanistinen osasto) 
  • Minna Piipponen (tutkimuspäällikkö – Karjalan tutkimuslaitos) 
  • Pirjo Pöllänen (yliopistotutkija – Karjalan tutkimuslaitos) 
  • Reetta Haverinen (väitöskirjatutkija – tietojenkäsittelytieteen laitos) 
  • Kari Korolainen (yliopistotutkija – Karjalan tutkimuslaitos) 
  • Elina Hytönen-Ng (yliopistotutkija – Karjalan tutkimuslaitos) 
  • Maarit Sireni (yliopistotutkija – Karjalan tutkimuslaitos) 
  • Tiina Seppä (yliopistotutkija – humanistinen osasto) 

Jos haluat tutustua tarkemmin siihen, millaisia tutkimuksia UEF:issa tehdään kultttuurintutkimuksen parissa, löytää niistä sekä tutkijoista tarkemmat tiedot UEF-connectin kautta! Seuraavaksi koontina muutamat puheenvuoroista poimitut vinkit ja muut nostot tutkijanuraa koskien: 

  • Tutkijana ei tarvitse olla yli-ihminen, jonka täytyisi suoriutua sen virheettömämmin tai esimerkiksi pystyä olla oletusarvoisesti täydellisen objektiivinen tutkimusaihettaan kohtaan. Tutkija on kuitenkin tutkijuuden lisäksi myös “tavis” ja tunteva ihminen. 
  • Rahoitusten kanssa tulee sietää epävarmuutta ja vaihtelevuutta, mutta usko itseen ja into tekemiseen (ainakin toivon mukaan) kannattelevat. 
  • Kannattaa aloittaa verkostoituminen rohkeasti. Tutkimusprojektit ovat voineet saada alkunsa myös ihan vain kysymällä kiinnostavia ihmisiä kahville! 

Mikä tutkijanuralla auttaa jaksamaan? 

  • Kiinnostus omaa tutkimusaihetta kohtaan voi parhaimmillaan vielä vaan kasvaa mitä enemmän aiheen parissa työskentelee. Näkökulmat voivat laajeta ja näkemys aiheesta avartua aina lisää. 
  • Yksinäisen tutkijuuden lisäksi on mahdollista päästä työskentelemään myös erilaisissa tutkimusyhteisöissä, joita esim. yliopisto profiloi ja hakee niille rahoitusta. 
  • Työskennellä voi lopulta useamman tutkimuksen parissa samaan aikaan, sekä monipuolisin tavoin. Kiinnostava esimerkki tästä saatiin Kari Korolaisen kautta, joka on esim. “Kadonnut kinnas ja muita tarinoita”-hankkeessa tehnyt sarjakuvaa tutkimuksen rinnalla. 

 

Lopuksi tänne tämmöisenä loppukaneettinani mainittakoon ainakin se, että minusta tää oli Nefalta todella onnistunut tapahtuma, jonka toivon jäävän vuosittaiseksi jutuksi meille! Saahaan olla ylpeitä – ihanan monipuolisesti erilaisia puhujia ja oikeesti antoisaa & avartavaa sisältöä. Mun osalta lämmin kiitos Karhut työssä ja kaikille joiden avulla se järjestyi näin hienosti. Ja kiitos kans Karhut yössä, sillä jatkoilla Suvaksella oli meillä metkaa myös, saatiin pari vierasta ihan Turusta asti! Kiitos kaikki karhut, we love you. 

Nyt kun jaarittelun makuun pääsin, niin olipas hienoa päästä kirjoittamaan eka oma tekstinsä Postmoderniin Nahkiaiseen! Jännittävää, mutta aika varmasti tulette kuulemaan minusta jatkossakin,  

Anna & co. kiittää ja kuittaa. 

Koli seikkailu – Jäätä, funikulaariajeluita ja porocarpacciota

On se harvinaista että opiskelijalla on oikeesti hiihtoloma! 

Meikä mandariini ei ollut neljän vuoden aikana kertaakaan eksynyt Kolille vaikka se onkin tuossa kivenheiton päässä, joten oli aika tehdä tähän asiaan muutos. Lietsoin seikkailuintoa ystäväpiirissä ja värväsin mukaani Kolille kolme upeeta tyyppiä: Taneli, Kata ja Peppi <3 

Koli-päivän agenda oli seuraava:

  1. Reippaile kauniissa luonnossa 
  2. Syö maistuvaa ruokaa ikkunapöydässä 
  3. Ihaile taidetta ja inspiroidu 
  4. Ole menemättä konkurssiin matkamuistomyymälässä 
  5. Aja funikulaarilla alas JA ylös (Tanelin suurin toive) 
  6. Pääse kotiin yhtenä palana 

SPOILER ALERT, tämä oli suuri menestys 

Päivä alkoi kello kahdeksalta aamulla, kun Peppi ja meikäläinen tarpoivat bussipysäkille… päästäksemme bussilla Joensuun linja-auto asemalle. Pitihän sitä säästää jalkoja hangessa harppomiseen! Tankkasimme hieman lisää aamupalaa ja ostimme vesipullot mukaan matkaan. 

HIT: Lämmitetty panini: tried and true companion in times of need. 

SHIT: Minihodari: makkarahengitys ei oo hot. 

Otimme hyödyn irti PKO:n tarjouksesta jolla pääsimme Kolille bussilla vain eurolla! Bussi matka sujui mukavasti jutustellen ja fiilistellen sitä miten “tää tuntuu vähän ku ois ulkomaanmatkalla”. 

Kun saavuimme Kolin luontokeskus Ukolle oli aika lähteä valloittamaan huippuja! Kokenut tarpoja Taneli oli meidän poppoon tour guide, näyttäen tietä eri huipuille. Matkan varrella törmättiin myös söpöihin koiriin ja pysähdyttiin hiljaisuuden temppelille pohtimaan sen kontroversiaalista olemassaoloa. Ei pitäis päästää kulttuurintutkijoita ihmisten ilmoille. 

Luonnossa tarpominen on yksi juttu, hangessa makaaminen on toinen. Otin ilon irti luonnonrauhasta ja otin pitkälleen keskellä hankea hetkeksi, kuunnellen talvisen luonnon kohisevaa äänimaisemaa. Ohikulkeva äiti-tytär duo kysyikin et “pitääks soittaa 112” kun törmäsivät minuun, taisi sen verran omituinen näky olla 😀 Valitettavasti näkyvyys oli aika huono Pieliseen päin kun tarvoimme Kolin huipuilla. Pari kertaa vedettiin myös pyllymäkeä alas, kuitenkin varoen ettei tie ylös menisi pilalle. 

HIT: Raikas ilma, kinokset, näkymät, liikkuminen, luonnon rauha. 

SHIT: Näkyvyys, kylmyys, märkyys. 

Reippailun jälkeen oli nälkä jo kasvanut siihen kondikseen että oli pakko käydä nauttimassa ravintolassa lasilliset viiniä ja kunnon lounas. Tuumasimme Pepin kanssa että kerran kun ollaan ravintolassa niin otetaan ilo irti. Kokeilimme makupala kokoelmaa, johon kuului porocarpaccio, katkarapuskagenia sekä maa-artisokkakeittoa. Allekirjoittanut ei ole katkaravun ystävä mutta tää skagen oli kyllä aivan upea makukokonaisuus! Poro suorastaan suli suussa ja maa-artisokkakeittoa olisi voinut olla kokonainen kulho kun se oli niin hyvää. 

Syötiin sit kanssa isommat ateriat grillissä, pizzaa ja hampurilaisaterioita. Pizzan päällä oli varmaan kolme kokonaista valkosipulia! Naureskeltiin belugakrokettien nimelle. Kata ei syö muuta kuin “erityisen uhanalaisia eläimiä” ja on muuten sit vegaani. No ei nyt aivan. Ne kroketit oli varmaan päivän kaunein annos. Jälkkäriksi maistui vielä vadelmasorbetti. Aurinko rupesi myös paistamaan aterioinnin aikana ja saimme vihdoinkin kunnon näkymän Pielisen jäisestä pinnasta ja saarista. 

HIT: Hyvä ruoka ja vielä parempi seura. 

SHIT: Valkosipulihengitys: Piti metsästää purkkaa tai olla hengittämättä 🙂 

Täysin vatsoin on hyvä aika mennä nauttimaan Luontokeskus Ukon taidenäyttelyistä. Maalis-huhtikuussa Ukon ilmaisnäyttelyihin kuuluu Sanna Hukkasen näyttely “Etnografin kiertävä kotimuseo” sekä Tiina Melingin “Karjalan mailla” taidenäyttely. Ihastelimme kovasti kummankin näyttelyn teoksia ja varsinkin Sanna Hukkasen näyttely herätti minussa kiinnostusta. Hukkasella onkin etnografinen matkakertomus sarjakuvateos joka olisi tarttunut mukaan jos ei olisi budjetti iskenyt vastaan. Kertomukset suomalais-ugrilaisesta maailmasta olivat ajatuksia herättäviä ja oli hauska lukea pieniä osasia sarjakuvasta itse näyttelyssä. Tiina Melingin taide oli myös vaikuttavaa ja värikästä, ihastelimme hänen teoksiaan pitkän tovin. 

(Tässä linkki Hukkasen kotisivuille: https://www.sannahukkanen.com/ ) 

Kiertelimme näyttelyiden jälkeen matkamuistokauppaa ja mukaan tarttui kaikenlaista söpöä ja kiinnostavaa. Julisteita, postikortteja, sukat, magneetteja, palapeli, haalarimerkki, korvakorut… Mutta kukaan ei ainakaan myöntänyt menneensä konkurssiin joten another success! 

HIT: Mielenkiintoiset näyttelyt ja matkamuistot! 

SHIT: Valinnan vaikeus! Opiskelija budjetti! 

Ja viimeinkin… Tanelin suurin toive: FUNIKULAARI AJELU! 

Voisin heittäytyä lyyriseksi kuvaillakseni funikulaari kokemusta. Aurinko alkoi juuri laskemaan kun ajelimme funikulaarilla, ja näkymät olivat sen ansiosta kullatut ja lumi kimalteli puiden latvoilla. Usvaa nousi puiden lomasta ja se loi maagista tunnelmaa. Näkymä oli sen verran upea että ajelin funikulaarilla toistamiseen sillä välin kun matkakumppanini palasivat Ukko-Kolin huipulle ottamaan viimeiset kuvat auringonlaskusta. 

HIT: Näkymät ja lämmitetty funikulaariajelu! 

SHIT: — 

Sitten olikin jo aika palata taas euron bussilla takaisin Joensuuhun. Kotimatkalla vallitsi tyytyväinen väsymys. Jutusteltiin päivän kohokohdista ja heitettiin Pepin kanssa ilmoille idea et tästä vois kirjoittaa blogipostauksen. Kotiin päästiin ilman tapaturmia ja seikkailun rikkaampina. 

Tuo hiihtoloman keskiviikko oli loman kohokohta ja muisto jota lämpimin ajatuksin voi muistella vuosia myöhemmin, olen tästä varma. Suosittelenkin muita nefalaisia harkitsemaan talvista seikkailua Kolilla kun vain aika suosii. Kolilla löytyy päiväksi paljon muutakin tekemistä kuin lasketteleminen tai kylpylöiminen, vaikka tietenkin nämäkin halutaan kokea tulevaisuudessa 😉 

Kirjoittanut: Ida Voutila 

Valokuvat: Petriina Lahtinen 

Kulttuurintutkimuksen alumnien uratarinat

Sisällys 

Laura Väänänen – mediakulttuuri ja viestintä (marketing specialist | Abloy)

Anu Molarius – kulttuuriantropologia (verkostokoordinaattori | Sekaisin kollektiivi)

Niina Hattunen – mediakulttuuri ja viestintä (toiminnan johtaja | Joensuun popmuusikot ry)

Aino Tormulainen – sukupuolentutkimus (lehtori ja tutkija | Humak)

Tiia Turunen – etnomusikologia (hankekoordinaattori | Joensuun kaupunki)

Henna Liiri – perinteentutkimus (Johtaja, alueellinen työ | Suomen Nuorisoseurat ry)

Katja Papinniemi – mediakulttuuri ja viestintä (viestintäkoordinaattori | ANTI-nykytaidefestivaali)

Hanne Heinonen – taiteensosiologia (tilitys- ja tiedonhallintapäällikkö | Kuvasto visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö ry)

Laura Väänänen – mediakulttuuri ja viestintä (marketing specialist | Abloy)  

“Ikinä et voi tietää liikaa.” 

Opiskeluhistoria 

Väänänen opiskeli Itä-Suomen yliopistossa vuosina 2016-2021. Pääaineena kulttuurintutkimus, erikoistumisalana mediakulttuuri ja viestintä. Sivuaineina hän opiskeli englannin kieltä ja kulttuuria, kansainvälistymisen opintokokonaisuuden sekä markkinointia ja johtamista.  

Vuonna 2019 Väänänen teki vaihto-opintoja Yhdysvalloissa. Vaihdon lisäksi hän teki harjoittelun ABLOY:lla, nimikkeellä Internation Marketing Trainee.  

 Työllistyminen 

Väänänen työskentelee markkinointitehtävissä Abloylla. Työ sisältää monipuolisia vastuutehtäviä, kuten toimialamarkkinointia, vastuullisuusviestintää ja somestrategiointia. Tämä on käytännössä materiaalien tuottamista, sunnittelua ja strategiatyötä sekä yhteistyötä kumppaneiden kanssa. Hän kertoo päässeensä tekemään esimerkiksi videoita ja esitteitä. Yhtenä tärkeimpänä elementtinä hän pitää asiakastarinoiden kuulemista.  

Projektityöskentelyn myötä Väänäsen arki on tosi hektistä, mutta antoisaa. Työssä täytyy priorisoida ja aikatauluttaa omaa työtä. Työ on pitkälti itsenäistä työskentelyä, mutta myös tiimin kanssa pääsee tekemään yhdessä. Lisäksi Väänänen kertoo työnsä hyvien puolien olevan esimerkiksi ulkomaanreissut ja tapahtumat, kuten juhlatapahtuma Prahassa. 

Miten kulttuurintutkimuksen koulutuksesta on ollut hyötyä? 

Väänänen kertoo vaihdosta ja työharjoittelusta olleen paljon apua työnhaussa. Näiden lisäksi hän oli aktiivisesti mukana Nefan hallituksessa, jossa hän kertoo oppineensa paljon hyödyllisiä taitoja, joita on tarvinnut työelämässä. Väänänen kertoo projektiosaamisen olevan tärkeässä roolissa. 

Markkinointia tehdään ihmiseltä ihmiselle, joten siksi opinnoista kertynyt ymmärrys ja kiinnostus ihmisiä ja erilaisia kulttuureja kohtaan on osoittautunut hyödylliseksi. Yliopisto-opinnoissa oppii myös oman aikataulun hallintaa sekä itsensä johtamista, joita tarvitsee työelämässä. Hän kertoo käyttävänsä PowerPointia paljon, joten siksi Officen käyttötaidot mainitaan myös hyödyllisiksi. Markkinoinnin puolelta hän kokee oppineensa termistöä. Muita ohjelmistoja, joiden osaamisen Väänänen kokee hyödylliseksi ovat Adobe ja CMS.  

Ajatuksia työelämästä 

Väänänen kertoo gradun ja työnhaun tekemisen olevan raskasta mutta palkitsevaa. Hän toteaa, että jos joku asia hänen puheenvuorostaan tulee muistaa on se, että valmistumisen jälkeen ei tarvitse olla valmis. Hän itse esimerkiksi pääsi tiimiin, jossa hänen kollegansa olivat työskennelleet jo 20 vuotta, joten heidän osaamisensa ovat luonnollisesti erilaisia. Uudet näkökulmat voivat osoittautua vahvuuksiksi. 

 

 

Anu Molarius – kulttuuriantropologia (verkostokoordinaattori | Sekaisin kollektiivi)  

Opiskelu 

Molarius opiskeli Itä-Suomen yliopistossa vuosi 2010-2018. Pääaineena hänellä oli kulttuuriantropologia, sivuaineina psykologia ja projektiopintojen kokonaisuus. Vaihdossa hän oli Ruotsissa Lundissa keväällä 2017. Samaan aikaan hän teki yhteisöpedagogin tutkinnon AMK:ssa. Työharjoittelun hän teki Boliviassa 2014-2015. Opiskeluaikoinaan oli myös aktiivisesti Nefan hallituksessa mukana.  

Työhistoria  

Valmistumisen jälkeen työttömänä muutama kuukausi, ennen kuin pääsi leirijohtajaksi (Parasta Lapsille ry) kesällä 2018. Tämän jälkeen Molarius pääsi vapaaehtoistoiminnan koordinaattorin sijaiseksi MEREOlle. Vuonna 2020 hän pääsi samaan taloon viestintäkoordinaattoriksi, ja sieltä vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Sekaisin kollektiiville SOS-Lapsikylälle vuonna 2022. Työnimike muuttui täällä vielä verkostokoordinaattoriksi vuonna 2025. Prosessi saattaa tiivistettynä kuulostaa selkeältä, mutta sitä se ei kuitenkaan ollut. Molarius kertoo vielä jälkikäteen prosessiin kuuluvan muita vaiheita esimerkiksi vapaaehtoistöissä. 

Nykyinen työnkuva  

Mikä on Sekasin Kollektiivi?  Se on valtakunnallinen 12-29-vuotiaille suunnattu chat –palvelu, jonka tarkoitus on tukea mielenhyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviämistä. Molariuksen mukaan tyypillisin yhteydenoton syy paha olo, ja monesti jutellaan esim. arjesta selviytymisestä. 

Sekaisin kollektiivi on lukuisten toimijoiden yhteenliittymä, jonka yhteinen missio on ettei kukaan nuori jää yksin. Kollektiivi saa paljon yhteydenottoja, minkä takia valitettavasti kaikkiin ei ehditä vastata. Molariuksen työssä puolet ajasta kuluu kollektiivin koordinoitiin ja puolet Sos-Lapsikylän vapaaehtoistoiminnan koordinoitiin. Nämä tarkoittavat käytännössä uusien toimijoiden perehdyttämistä, vapaaehtoisten jaksamisesta huolehtimista ja ylimääräisellä ajalla kollektiivin kehittämistä. 

Hyödyt opinnoista 

Opinnoista Molarius kertoo oppineensa kohtaamisen taidon. Kulttuuriantropologiassa korostuu uteliaisuus ihmistä kohtaan sekä halu oppia ja ymmärtää. Opinnoissa kehittyi kyky pysähtyä ihmisen äärelle ja kuunnella. Sivuaineestaan psykologiasta hän on hyötynyt ihmisen mielen toiminnan ymmärtämisestä. 

Lisäksi kulttuurintutkimuksen opinnot ovat auttaneet hahmottamaan syy-seuraussuhteita ja laajoja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Työelämätaitoja, joita Molarius keräsi opinnoissaan, olivat tiedon hakemisen, arvioimisen ja jäsentämisen taidot. Lisäksi hän mainitsee kirjoittamisen, ajanhallinnan ja organisointitaidot. 

Niina Hattunen – mediakulttuuri ja viestintä (toiminnan johtaja | Joensuun popmuusikot ry)  

Urapolku ja opinnot 

Hattunen oli ensimmäisiä mediakulttuurin opiskelijoita 2000luvun alulla. Hän opiskeli sivuaineena taideaineiden opintokokonaisuus, joka on nykyään lakkautettu sekä taiteensosiologian ja naistutkimuksen opintoja. Työelämässä Hattunen tajusi tarvitsevansa vielä lisää opintoja, joten hän hakeutui vielä kauppatieteiden opintoihin.   

Työllistyminen 

Hattunen työskenteli ennen yliopistoa myyntineuvottelijana Elisalla. Vuosina 2008–2013 hän työskenteli aluekehittäjänä ja projektipäällikkönä Karelian Ammattikorkeakoululla sekä Joensuun Popmuusikot ry:llä. Hattunen kertoi tarinan työhaastattelusta, jonne oli saapunut adrenaliiniryöpyssä ja sekaisin, mutta silti saanut työpaikan. “Joskus te ootte liikaa, joskus liian vähän, joskus täydellisiä”, hän toteaa tarinan yhteydessä. Nykyisin Hattunen toimii Joensuun Popmuusikoiden toiminnanjohtajana vuoden loppuun saakka. Tämän vuoden alusta toiminut Ilosaarirock-festivaalia järjestävän Ilosaarirock Oy:n toimitusjohtajana. Näiden ohessa hän toimii myös Ravinto Kerubia pyörittävän Joensuun Töminä Oy:n hallituksen puheenjohtahana.  

 Humanisti työelämässä: 

Hattusen mukaan humanistisen osaamisen keskiössä on tiedonprosessointi. Tällä hän tarkoittaa analyyttisyyttä, laajojen kokonaisuuksien hahmottamista, kriittistä ajattelua ja viestintätaitoja. Esimerkiksi hän jakoi tarinan Ilosaarirockin anniskelualueeseen koskevasta palaverista. Tähän palaveriin osallistui monta eri roolia, jotka kaikki valuttivat pöydälle omat tietonsa, ja toiminnanjohtajan tulee päättää se, mitä hän tekee kaikella sillä tiedolla. Muiksi oleellisiksi taidoksi Hattunen mainitsi aidon inhimillisyyden sekä vahvat vuorovaikutustaidot. 

Vinkit: 

  • Mieti työnhaussa millaista palkkaa haluat.  
  • Mieti, vastaako omat kiinnostuksen kohteet työelämän tarpeita. 
  • Opettele sanoittamaan oma osaaminen. 
  • Koko ajan pitää oppia jotain uutta. 

 

 

Aino Tormulainen – sukupuolentutkimus (lehtori ja tutkija | Humak)  

Opinnot ja työura: 

Työura alkaa Abloylta  tuotannossa, työkaverit kannustivat sieltä opiskelemaan. Opiskeli sukupuolentutkimusta, sivuaineena taiteensosiologiaa. Tormulainen teki sekä kandinsa että maisterinsa tyttöaiheista. Hän valmistui tavoiteajassa, mutta jäi työttömäksi. Hän kertoo gradun tekemisen olleen itselleen mielekästä, ja palasi opintoihin apurahojen avulla tekemään väitöskirjaa. Tormulainen jatkoi tyttöaiheesta vielä väitöskirjassaan Tyttöenergialla kasvaneet: postfeministisen populaarikulttuuri-ilmiön yhdessä muistellut merkitykset. Hän kertoo väitöskirjatutkijan elämän olevan hankalaa, eikä raha liiku alalla paljon. Väikkärin jälkeen Tormulainen jäi uudestaan työttömäksi, mutta 5 vuotta sitten pääsi ensimmäistä kertaa Abloyn työn jälkeen uudelleen vakituiseen työhön. Aktiivinen hän on aina ollut nuorisotoiminnassa. 

Vinkit: 

Tormulaisen mukaan sukupuolentutkimus hämmenttää – ihmiset voivat luulla, että olet esimerkiksi gynekologi. Nykyinen työ sisältää paljon hankekirjoittamista. Tormulainenkin mainitsee tiedonprosessoinnin tärkeäksi osaamiseksi. “Ole aktiivinen, mahdollisimman monessa ympäristössä, mee mukaan ja ota yhteyttä,” Tormulainen kertoo. Hänen mukaansa työt ja työnhaku saattavat vaatia tietynlaista hulluutta. Kaikki mahdollisuudet kannattaa käyttää, työkkärin työharjoitteluita kannattaa hyödyntää, pienet piirit voivat auttaa. Hän kannustaa myös kansainvälisyyteen. Hän oli itse vaihdossa Marokossa puoli vuotta, valmistumisen jälkeen Intiassa muutaman kuukauden ja Erasmuksen avoin Virossa (perheellisillekin mahdollista saada apurahaa!). Tormulaisen mukaan työhaussa sattumalla on iso rooli, mutta omalla tekemisellään voi vaikuttaa. 

  

 

Tiia Turunen – etnomusikologia (hankekoordinaattori | Joensuun kaupunki)  

Koulutus: 

  • FM (Itä-Suomen yliopisto) 2016 
  • Kulutturintutkimuksen koulutusohjelma, erikoistumisalana etnomusikologia 
  • Sivuaineena ruotsin kieli ja projektiosaamisen sivuainekokonaisuus 

Älkää ikinä aliarvioiko sitä, mitä ootte kiinnostunut” 

 Työllistyminen 

Turunen kertoi työllistymisprosessinsa monista vaiheista. Hän aloitti kertomalla kesätyöstään Joensuun kaupungille. Tämä johti tulevaisuudessa muihin töihin, sillä häntä kysyttiin kesätyön pohjalta Kulttuurikimppa-hankkeeseen. Sittemmin hän on ollut muissakin hankkeissa, kuten Joensuun KAKE 2.0 ja Opiskelijakaupunkiohjelma, ja sitten viimein vuonna 2022 hän päätyi Harrastamisen Suomen malli Joensuussa -hankkeeseen. Joensuun KAKE 2.0 -hankkeessa hän teki projektipäällikön kanssa töitä, ja siten päätyi itse projektipäälliköksi muihin hankkeisiin.  

Hyödyt opinnoista 

Opinnoistaan Turunen kertoo, ettei hänelle ollut ehkä suoranaisesti hyötyä mistään opiskeluajan kursseista, mutta metatason oppimista tapahtui koko yliopiston ajan. Toisin sanoen opiskelijoihin sisäänkoodataan lukemis- ja kirjoittamistaitoja. 

 

 

Henna Liiri – perinteentutkimus (Johtaja, alueellinen työ | Suomen Nuorisoseurat ry)  

Opinnot 

FM (2010) + JET johtamisen erikoisammattitutkinto (2018) 

Opintoihin kuului perinteentutkimus, naistutkimus, yhteiskuntapolitiikka sekä mediakulttuuri ja viestintä. Liiri kertoo myös olleensa Nefa-aktiivi ja pitkäaikainen pj. 

Nykyinen työnkuva 

Liiri kertoo Suomen Nuorisoseurat ry:n olevan vanhin nuorisotyötä tekevä järjestö Suomessa, jolla on vahva arvopohja. Arvoihin kuuluu se, että mahdollistetaan osallistumisen ja onnistumisen kokemuksia. Itse hänen työhönsä kuuluu muun muassa aluetoimistojen toiminnan hallinto, esihenkilötyö sekä alueellisten hankkeiden kehittäminen ja hallinto. 

Hyödyt opinnoista 

Opinnoista saaduista taidoista Liiri mainitsee esiintymisen ja puhumisen, tiedonhakutaidot, itsensäjohtamisen ja organisaatiotaidot. Lisäksi hän nostaa esille vaikuttavan viestinnän taidot, jäsentelyn ja yhdistämisen sekä luovuuden. Liiri mainitsee myös yhdenvertaisuusosaamisen, joka on tullut nimenomaan humanististen aineiden opiskelusta.Älkää aliarvioiko verkostoitumista”, hän korostaa puhuessaan työelämässä tarvittavista taidoista. 

 Järjesteötyöskentely  

Olisitko järjestötyöntekijä?  

  • Työn merkillisyys on sinulle tärkeää 
  • Olet luonteeltasi maailmanparantaja, mahdollistaja, joustava   
  • Kestät sen, että useampi rauta tulessa yhtä aikaa 
  • Sinulla on vahvat vuorovaikutustaidot 
  • Tärkeää on myös analyyttisyys, kuunteleminen jaaistiminen  

 

Miten meille pääsee töihin?  

  • Innostajan oltava itse innostunut 
  • On oltava samanlainen arvopohja 
  • Olet valmis tekemään ilta– ja viikonloppuaikoina  
  • CV:ssa on oltava joku luottamustehtävä luottamustoimet 
  • Et pelkää taloutta ja numeroiden pyörittelyä 

 

Katja Papinniemi – mediakulttuuri ja viestintä (viestintäkoordinaattori | ANTI-nykytaidefestivaali)  

“Valitsimme sinut, koska sinulla on kulttuurialan koulutus.” 

Opinnot 

Pääaineena Papinniemi opiskeli mediakulttuuria ja viestintää. Sivuaineena hänellä oli kirjallisuus, kulttuuriantropologia sekä venäjän kieli ja kulttuuri. Papinniemen kiinnostuksen kohteita olivat kielet ja kulttuurien välinen viestintä sekä se, miten tuotamme representaatioita ja millaisia vaikutuksia niillä voi olla. 

Papinniemen kiinnostuksen kohteet näkyivät opinnoissaan siten, että esimerkiksi vaihto-opinnot painottuivat kieliin ja kulttuurien väliseen viestintään. Hän teki toisen harjoittelun Leicesterin yliopiston kv-palvelussa ja painottui viestintään. Hän suosittelee suuresti harjoittelun tekemistä ulkomailla! 

Hyödyt opiskeluista 

Monipuolinen kielitaito ja ymmärrys kulttuurien välisestä viestinnästä auttoi Papinniemeä saaman töitä Kelan asiakaspalvelijana vuonna 2017. Kelan sisäisessä haussa hän pääsi viestinnän assistentiksi. Siellä arvostettiin mediakulttuurin ja viestinnän opintoja; muun muassa kuvankäsittelykurssista oli hyötyä. Viestintäosaamista hän oli kerryttänyt myös Nefan hallituksessa. Tätä seurasi viiden vuoden jakso, kun Papinniemi oli äiti, työtön, opiskelija ja viestinnän freelancer. Opiskeli tänä aikana digimarkkinointia ja suomen kielen opintoja. Saadessaan työnsä viestintäkoordinaattorina ANTI-festivaalilta hän kuuli lauseen “valitsimme sinut, koska sinulla on kulttuurialan koulutus.” 

Nykyinen työnkuva  

Työ sisältää paljon kirjottamista ja editoimista; teoskuvaukset, verkkosivut, uutiskirjeet, somejulkaisu, mediatiedotus, tapahtumakalenteri, printtiesitteet. Myös markkinoinnin suunnittelua ja koordinointia kuuluu työhön. Viestintäsuunnitelman suunnitteluun kuuluu esim. budjetti, kohderyhmät ja kanavat 

Oleellista työssä on representaatioiden miettimistä: esim. käännökset ja mitä ryhmiä tuodaan esiin kuvissa. Tähän hänen gradustaan oli hyötyä. Representaatioiden lisäksi työhön kuuluu saavutettavuuden ja yhdenvartaisuuden miettimistä eli miten kirjoittaa taide-esityksistä niin, että kaikki ymmärtävät mistä on kyse.  

 

 

Hanne Heinonen – taiteensosiologia (tilitys- ja tiedonhallintapäällikkö | Kuvasto visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö ry) 

Opinnot 

Heinonen opiskeli kulttuurintutkimusta erikoistumisalanaan taiteensosiologia. Sivuaineena hän opiskeli johtamista, kirjallisuutta sekä  mediakulttuuria ja viestintää. 

Uratarina  

Heinosella oli amk-tutkinto liiketaloudesta ennen kulttuurintutkimuksen opintojen aloittamista. Hän oli myös työskennellyt työeläkevakuutusyhtiössä ja kaupan alalla. Opiskelujen aikana teki kesätöitä museoalalla. Pro gradun ja kandidaatintutkielmat Heinonen teki prosenttiperiaatteesta:Prosentti taiteelle, työtä taitelijoille: poliittis-hallinnollinen ohjailu ja prosenttiperiaatteiset taidehankinnat Penttilänrannan uudisrakennusalueella.” Työharjoittelun hän teki Suomen Taiteilijaseura Prosentti taiteelle –hankkeessa. Tämän harkkapaikan Heinonen kertoo saaneensa siten, että erään koulutuksen väliajalla kertoi oikealle henkilölle tekevänsä gradua sekä etsivänsä harkkapaikkaa.  

Nykyinen työ  

Heinonen työskentelee nykyään Kuvasto visuaalisen alan taitelijoiden tekijänoikeusjärjestö ry:ssä. Hän aloitti tiedottajana, eli hänelle kuului kokonaisvastuu Kuvaston viestinnästä. Tämän jälkeen hän siirtyi suunnittelijaksi ja lopulta tilitys- ja tiedonhallintapäälliköksi. “Hauska huomata, että humanistina pääsee tämmöisiinkin hommiin”, Heinonen toteaa tarinan yhteydessä. Nykyiseen työnkuvaan kuuluu tekijänoikeuskorvausten tilitykset, laskutusreskontra janeuvonta sekä tiedonhallintahankkeet. 

 Hyödyksi olleita seikkoja: 

Opiskeluiden lisäksi Heinonen on kokenut hyödylliseksi luottamustoimet, vapaaehtoistyön sekä mentoroinnin. Luottamustoimia hänellä oli koulutuspoliittisen vastaavan pesti sekä humanistisen osaston koulutuksen kehittämisen työryhmän jäsenenä toimiminen. Hän myös opiskeli vielä valmistumisen jälkeen tuotantotalouden perusopinnot sekä teknologiaan ja dataan liittyviä opintoja avoimissa yliopistoissa. Heinonen myös suosittelee ylläpitämään opiskelun taitoja opiskelemalla joitain kursseja vielä valmistumisen jälkeenkin. 

 

Kirjoittanut Jenna Pääkkönen 

 

Tervetuloa Postmoderni Nahkiainen – Verkkoblogi Edition!

On suuri kunnia kirjoittaa Postmoderni Nahkiainen Verkkoblogin ensimmäinen postaus! Se on myös ihan helvetin kuumottavaa joten suokaa anteeksi ylenpalttinen jorina ja sanasalaatti.

Olen Ida Voutila, Nefa-Joensuu Ry:n varapuheenjohtaja sekä kulttuuriantropologian opiskelija meidän upeassa opinahjossa joka vastaa niin Oxfordin yliopistoa sen kauniilla ja historiallisilla rakennuksillaan (Humpan kahvio – 1989), kuin Harvardin yliopistoa sitä ympäröivän miljöön rikkaudella (laulurinne ja Suvantokadun uusi S-Market).

Meillä Nefassa on tehty paljon muutoksia ja uudistuksia tässä vuoden vaihteessa. Uusi työelämätiimi sai alkunsa vuoden 2024 hallituskauden loppupuolella ja yhteistyövastaavat Peppi ja Iida ryhtyivät hurjalla vauhdilla järjestämään ainejärjestömme ensimmäistä työelämä-tapahtumaa. Tästä tapahtumasta onkin luvassa oma blogipostaus lähitulevaisuudessa! Täysin uusi tapahtumatiimi saatiin kanssa koottua ja odotan henkilökohtaisesti innolla mitä tämä tiimi saa aikaan. Päädyttiin myös tekemään kannanottoa UEF:in päätöksestä jättää sukupuolentutkimuksen professuuri täyttämättä. Olemmekin kovin kiitollisia viimeisten viikkojen aikana saamastamme tuesta.

Myös verkkosivut ovat nähneet monia muutoksia. Yksi näistä muutoksista onkin tämä blogi jota luet tällä hetkellä. Nefa-Joensuulla oli vielä jokunen aika sitten ihka oma ainejärjestölehti ‘Postmoderni Nahkiainen’ jota julkaistiin kerran pari vuodessa fyysisenä lehtenä (Vanhoja painoja löytyykin Humpan Kahviosta!). Kun Postmoderni Nahkiainen ei saanut painosta kahteen hallituskauteen, päädyimme hallituksen kesken miettimään vaihtoehtoista julkaisukeinoa ja idea Nefan blogista tuli esille.

Nefan blogiin, joka kantaa myös nimeä Postmoderni Nahkiainen, voi kirjoittaa matalalla kynnyksellä vaikkapa omia pohdintoja eri aiheista tai runoja tai leffa-arvioita! Aiheen ei tarvitse olla just ‘Nefa’ tai ‘Kulttuurintutkimus’. Kävitkö vaikka vaihdossa ja haluat jakaa muistoja tai ohjeita tuleville vaihtari-nefalaisille? Olitko harkassa mielenkiintoisessa kohteessa? Ainakin minua kiinnostaisi lukea millaista siellä oli. Tai kävitkö katsomassa Better Manin elokuvateattereissa ja koit ‘Come to Jesus’ hetken? Kirjoita ihmeessä! Kiinnostuneet kirjoittajat ohjaisin lukaisemaan Postmoderni Nahkiainen-blogin säännöt ja ohjeet ja lähettämään rohkeasti tekstit meidän verkkosivuvastaavalle, Miralle.

Haluaisin myös toivottaa Nefan upealle jäsenistölle mahtavaa alkanutta kevättä! Ilman teitä ei oo Nefaa. On ollut ihanaa edustaa Nefalaisia meidän hallituksessa jo viidettä hallituskautta erilaisissa rooleissa ja päästä tapaamaan jäsenistöä joka niin avoimesti ottaa meidät vastaan niin kanssa opiskelijoina kuin hallituksen jäseninä. Manifestoin meille kaikille opintopisteitä ja hyviä arvosanoja sekä jaksamista arjen uuvuttaviin hetkiin!!!

Kiitos teille ku ootte <3
Ja kiitos lukemisesta <3
Ida Voutila, Nefa-Joensuu Ry:n Varapuheenjohtaja ja ylpeä Nefalainen