Sisällys
Laura Väänänen – mediakulttuuri ja viestintä (marketing specialist | Abloy)
Anu Molarius – kulttuuriantropologia (verkostokoordinaattori | Sekaisin kollektiivi)
Niina Hattunen – mediakulttuuri ja viestintä (toiminnan johtaja | Joensuun popmuusikot ry)
Aino Tormulainen – sukupuolentutkimus (lehtori ja tutkija | Humak)
Tiia Turunen – etnomusikologia (hankekoordinaattori | Joensuun kaupunki)
Henna Liiri – perinteentutkimus (Johtaja, alueellinen työ | Suomen Nuorisoseurat ry)
Katja Papinniemi – mediakulttuuri ja viestintä (viestintäkoordinaattori | ANTI-nykytaidefestivaali)
Hanne Heinonen – taiteensosiologia (tilitys- ja tiedonhallintapäällikkö | Kuvasto visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö ry)
Laura Väänänen – mediakulttuuri ja viestintä (marketing specialist | Abloy)
“Ikinä et voi tietää liikaa.”
Opiskeluhistoria
Väänänen opiskeli Itä-Suomen yliopistossa vuosina 2016-2021. Pääaineena kulttuurintutkimus, erikoistumisalana mediakulttuuri ja viestintä. Sivuaineina hän opiskeli englannin kieltä ja kulttuuria, kansainvälistymisen opintokokonaisuuden sekä markkinointia ja johtamista.
Vuonna 2019 Väänänen teki vaihto-opintoja Yhdysvalloissa. Vaihdon lisäksi hän teki harjoittelun ABLOY:lla, nimikkeellä Internation Marketing Trainee.
Työllistyminen
Väänänen työskentelee markkinointitehtävissä Abloylla. Työ sisältää monipuolisia vastuutehtäviä, kuten toimialamarkkinointia, vastuullisuusviestintää ja somestrategiointia. Tämä on käytännössä materiaalien tuottamista, sunnittelua ja strategiatyötä sekä yhteistyötä kumppaneiden kanssa. Hän kertoo päässeensä tekemään esimerkiksi videoita ja esitteitä. Yhtenä tärkeimpänä elementtinä hän pitää asiakastarinoiden kuulemista.
Projektityöskentelyn myötä Väänäsen arki on tosi hektistä, mutta antoisaa. Työssä täytyy priorisoida ja aikatauluttaa omaa työtä. Työ on pitkälti itsenäistä työskentelyä, mutta myös tiimin kanssa pääsee tekemään yhdessä. Lisäksi Väänänen kertoo työnsä hyvien puolien olevan esimerkiksi ulkomaanreissut ja tapahtumat, kuten juhlatapahtuma Prahassa.
Miten kulttuurintutkimuksen koulutuksesta on ollut hyötyä?
Väänänen kertoo vaihdosta ja työharjoittelusta olleen paljon apua työnhaussa. Näiden lisäksi hän oli aktiivisesti mukana Nefan hallituksessa, jossa hän kertoo oppineensa paljon hyödyllisiä taitoja, joita on tarvinnut työelämässä. Väänänen kertoo projektiosaamisen olevan tärkeässä roolissa.
Markkinointia tehdään ihmiseltä ihmiselle, joten siksi opinnoista kertynyt ymmärrys ja kiinnostus ihmisiä ja erilaisia kulttuureja kohtaan on osoittautunut hyödylliseksi. Yliopisto-opinnoissa oppii myös oman aikataulun hallintaa sekä itsensä johtamista, joita tarvitsee työelämässä. Hän kertoo käyttävänsä PowerPointia paljon, joten siksi Officen käyttötaidot mainitaan myös hyödyllisiksi. Markkinoinnin puolelta hän kokee oppineensa termistöä. Muita ohjelmistoja, joiden osaamisen Väänänen kokee hyödylliseksi ovat Adobe ja CMS.
Ajatuksia työelämästä
Väänänen kertoo gradun ja työnhaun tekemisen olevan raskasta mutta palkitsevaa. Hän toteaa, että jos joku asia hänen puheenvuorostaan tulee muistaa on se, että valmistumisen jälkeen ei tarvitse olla valmis. Hän itse esimerkiksi pääsi tiimiin, jossa hänen kollegansa olivat työskennelleet jo 20 vuotta, joten heidän osaamisensa ovat luonnollisesti erilaisia. Uudet näkökulmat voivat osoittautua vahvuuksiksi.
Anu Molarius – kulttuuriantropologia (verkostokoordinaattori | Sekaisin kollektiivi)
Opiskelu
Molarius opiskeli Itä-Suomen yliopistossa vuosi 2010-2018. Pääaineena hänellä oli kulttuuriantropologia, sivuaineina psykologia ja projektiopintojen kokonaisuus. Vaihdossa hän oli Ruotsissa Lundissa keväällä 2017. Samaan aikaan hän teki yhteisöpedagogin tutkinnon AMK:ssa. Työharjoittelun hän teki Boliviassa 2014-2015. Opiskeluaikoinaan oli myös aktiivisesti Nefan hallituksessa mukana.
Työhistoria
Valmistumisen jälkeen työttömänä muutama kuukausi, ennen kuin pääsi leirijohtajaksi (Parasta Lapsille ry) kesällä 2018. Tämän jälkeen Molarius pääsi vapaaehtoistoiminnan koordinaattorin sijaiseksi MEREOlle. Vuonna 2020 hän pääsi samaan taloon viestintäkoordinaattoriksi, ja sieltä vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Sekaisin kollektiiville SOS-Lapsikylälle vuonna 2022. Työnimike muuttui täällä vielä verkostokoordinaattoriksi vuonna 2025. Prosessi saattaa tiivistettynä kuulostaa selkeältä, mutta sitä se ei kuitenkaan ollut. Molarius kertoo vielä jälkikäteen prosessiin kuuluvan muita vaiheita esimerkiksi vapaaehtoistöissä.
Nykyinen työnkuva
Mikä on Sekasin Kollektiivi? Se on valtakunnallinen 12-29-vuotiaille suunnattu chat –palvelu, jonka tarkoitus on tukea mielenhyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviämistä. Molariuksen mukaan tyypillisin yhteydenoton syy paha olo, ja monesti jutellaan esim. arjesta selviytymisestä.
Sekaisin kollektiivi on lukuisten toimijoiden yhteenliittymä, jonka yhteinen missio on ettei kukaan nuori jää yksin. Kollektiivi saa paljon yhteydenottoja, minkä takia valitettavasti kaikkiin ei ehditä vastata. Molariuksen työssä puolet ajasta kuluu kollektiivin koordinoitiin ja puolet Sos-Lapsikylän vapaaehtoistoiminnan koordinoitiin. Nämä tarkoittavat käytännössä uusien toimijoiden perehdyttämistä, vapaaehtoisten jaksamisesta huolehtimista ja ylimääräisellä ajalla kollektiivin kehittämistä.
Hyödyt opinnoista
Opinnoista Molarius kertoo oppineensa kohtaamisen taidon. Kulttuuriantropologiassa korostuu uteliaisuus ihmistä kohtaan sekä halu oppia ja ymmärtää. Opinnoissa kehittyi kyky pysähtyä ihmisen äärelle ja kuunnella. Sivuaineestaan psykologiasta hän on hyötynyt ihmisen mielen toiminnan ymmärtämisestä.
Lisäksi kulttuurintutkimuksen opinnot ovat auttaneet hahmottamaan syy-seuraussuhteita ja laajoja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Työelämätaitoja, joita Molarius keräsi opinnoissaan, olivat tiedon hakemisen, arvioimisen ja jäsentämisen taidot. Lisäksi hän mainitsee kirjoittamisen, ajanhallinnan ja organisointitaidot.
Niina Hattunen – mediakulttuuri ja viestintä (toiminnan johtaja | Joensuun popmuusikot ry)
Urapolku ja opinnot
Hattunen oli ensimmäisiä mediakulttuurin opiskelijoita 2000–luvun alulla. Hän opiskeli sivuaineena taideaineiden opintokokonaisuus, joka on nykyään lakkautettu sekä taiteensosiologian ja naistutkimuksen opintoja. Työelämässä Hattunen tajusi tarvitsevansa vielä lisää opintoja, joten hän hakeutui vielä kauppatieteiden opintoihin.
Työllistyminen
Hattunen työskenteli ennen yliopistoa myyntineuvottelijana Elisalla. Vuosina 2008–2013 hän työskenteli aluekehittäjänä ja projektipäällikkönä Karelian Ammattikorkeakoululla sekä Joensuun Popmuusikot ry:llä. Hattunen kertoi tarinan työhaastattelusta, jonne oli saapunut adrenaliiniryöpyssä ja sekaisin, mutta silti saanut työpaikan. “Joskus te ootte liikaa, joskus liian vähän, joskus täydellisiä”, hän toteaa tarinan yhteydessä. Nykyisin Hattunen toimii Joensuun Popmuusikoiden toiminnanjohtajana vuoden loppuun saakka. Tämän vuoden alusta toiminut Ilosaarirock-festivaalia järjestävän Ilosaarirock Oy:n toimitusjohtajana. Näiden ohessa hän toimii myös Ravinto Kerubia pyörittävän Joensuun Töminä Oy:n hallituksen puheenjohtahana.
Humanisti työelämässä:
Hattusen mukaan humanistisen osaamisen keskiössä on tiedonprosessointi. Tällä hän tarkoittaa analyyttisyyttä, laajojen kokonaisuuksien hahmottamista, kriittistä ajattelua ja viestintätaitoja. Esimerkiksi hän jakoi tarinan Ilosaarirockin anniskelualueeseen koskevasta palaverista. Tähän palaveriin osallistui monta eri roolia, jotka kaikki valuttivat pöydälle omat tietonsa, ja toiminnanjohtajan tulee päättää se, mitä hän tekee kaikella sillä tiedolla. Muiksi oleellisiksi taidoksi Hattunen mainitsi aidon inhimillisyyden sekä vahvat vuorovaikutustaidot.
Vinkit:
- Mieti työnhaussa millaista palkkaa haluat.
- Mieti, vastaako omat kiinnostuksen kohteet työelämän tarpeita.
- Opettele sanoittamaan oma osaaminen.
- Koko ajan pitää oppia jotain uutta.
Aino Tormulainen – sukupuolentutkimus (lehtori ja tutkija | Humak)
Opinnot ja työura:
Työura alkaa Abloylta tuotannossa, työkaverit kannustivat sieltä opiskelemaan. Opiskeli sukupuolentutkimusta, sivuaineena taiteensosiologiaa. Tormulainen teki sekä kandinsa että maisterinsa tyttöaiheista. Hän valmistui tavoiteajassa, mutta jäi työttömäksi. Hän kertoo gradun tekemisen olleen itselleen mielekästä, ja palasi opintoihin apurahojen avulla tekemään väitöskirjaa. Tormulainen jatkoi tyttöaiheesta vielä väitöskirjassaan Tyttöenergialla kasvaneet: postfeministisen populaarikulttuuri-ilmiön yhdessä muistellut merkitykset. Hän kertoo väitöskirjatutkijan elämän olevan hankalaa, eikä raha liiku alalla paljon. Väikkärin jälkeen Tormulainen jäi uudestaan työttömäksi, mutta 5 vuotta sitten pääsi ensimmäistä kertaa Abloyn työn jälkeen uudelleen vakituiseen työhön. Aktiivinen hän on aina ollut nuorisotoiminnassa.
Vinkit:
Tormulaisen mukaan sukupuolentutkimus hämmenttää – ihmiset voivat luulla, että olet esimerkiksi gynekologi. Nykyinen työ sisältää paljon hankekirjoittamista. Tormulainenkin mainitsee tiedonprosessoinnin tärkeäksi osaamiseksi. “Ole aktiivinen, mahdollisimman monessa ympäristössä, mee mukaan ja ota yhteyttä,” Tormulainen kertoo. Hänen mukaansa työt ja työnhaku saattavat vaatia tietynlaista hulluutta. Kaikki mahdollisuudet kannattaa käyttää, työkkärin työharjoitteluita kannattaa hyödyntää, pienet piirit voivat auttaa. Hän kannustaa myös kansainvälisyyteen. Hän oli itse vaihdossa Marokossa puoli vuotta, valmistumisen jälkeen Intiassa muutaman kuukauden ja Erasmuksen avoin Virossa (perheellisillekin mahdollista saada apurahaa!). Tormulaisen mukaan työhaussa sattumalla on iso rooli, mutta omalla tekemisellään voi vaikuttaa.
Tiia Turunen – etnomusikologia (hankekoordinaattori | Joensuun kaupunki)
Koulutus:
- FM (Itä-Suomen yliopisto) 2016
- Kulutturintutkimuksen koulutusohjelma, erikoistumisalana etnomusikologia
- Sivuaineena ruotsin kieli ja projektiosaamisen sivuainekokonaisuus
“Älkää ikinä aliarvioiko sitä, mitä ootte kiinnostunut”
Työllistyminen
Turunen kertoi työllistymisprosessinsa monista vaiheista. Hän aloitti kertomalla kesätyöstään Joensuun kaupungille. Tämä johti tulevaisuudessa muihin töihin, sillä häntä kysyttiin kesätyön pohjalta Kulttuurikimppa-hankkeeseen. Sittemmin hän on ollut muissakin hankkeissa, kuten Joensuun KAKE 2.0 ja Opiskelijakaupunkiohjelma, ja sitten viimein vuonna 2022 hän päätyi Harrastamisen Suomen malli Joensuussa -hankkeeseen. Joensuun KAKE 2.0 -hankkeessa hän teki projektipäällikön kanssa töitä, ja siten päätyi itse projektipäälliköksi muihin hankkeisiin.
Hyödyt opinnoista
Opinnoistaan Turunen kertoo, ettei hänelle ollut ehkä suoranaisesti hyötyä mistään opiskeluajan kursseista, mutta metatason oppimista tapahtui koko yliopiston ajan. Toisin sanoen opiskelijoihin sisäänkoodataan lukemis- ja kirjoittamistaitoja.
Henna Liiri – perinteentutkimus (Johtaja, alueellinen työ | Suomen Nuorisoseurat ry)
Opinnot
FM (2010) + JET johtamisen erikoisammattitutkinto (2018)
Opintoihin kuului perinteentutkimus, naistutkimus, yhteiskuntapolitiikka sekä mediakulttuuri ja viestintä. Liiri kertoo myös olleensa Nefa-aktiivi ja pitkäaikainen pj.
Nykyinen työnkuva
Liiri kertoo Suomen Nuorisoseurat ry:n olevan vanhin nuorisotyötä tekevä järjestö Suomessa, jolla on vahva arvopohja. Arvoihin kuuluu se, että mahdollistetaan osallistumisen ja onnistumisen kokemuksia. Itse hänen työhönsä kuuluu muun muassa aluetoimistojen toiminnan hallinto, esihenkilötyö sekä alueellisten hankkeiden kehittäminen ja hallinto.
Hyödyt opinnoista
Opinnoista saaduista taidoista Liiri mainitsee esiintymisen ja puhumisen, tiedonhakutaidot, itsensäjohtamisen ja organisaatiotaidot. Lisäksi hän nostaa esille vaikuttavan viestinnän taidot, jäsentelyn ja yhdistämisen sekä luovuuden. Liiri mainitsee myös yhdenvertaisuusosaamisen, joka on tullut nimenomaan humanististen aineiden opiskelusta. “Älkää aliarvioiko verkostoitumista”, hän korostaa puhuessaan työelämässä tarvittavista taidoista.
Järjesteötyöskentely
Olisitko järjestötyöntekijä?
- Työn merkillisyys on sinulle tärkeää
- Olet luonteeltasi maailmanparantaja, mahdollistaja, joustava
- Kestät sen, että useampi rauta tulessa yhtä aikaa
- Sinulla on vahvat vuorovaikutustaidot
- Tärkeää on myös analyyttisyys, kuunteleminen jaaistiminen
Miten meille pääsee töihin?
- Innostajan oltava itse innostunut
- On oltava samanlainen arvopohja
- Olet valmis tekemään ilta– ja viikonloppuaikoina
- CV:ssa on oltava joku luottamustehtävä luottamustoimet
- Et pelkää taloutta ja numeroiden pyörittelyä
Katja Papinniemi – mediakulttuuri ja viestintä (viestintäkoordinaattori | ANTI-nykytaidefestivaali)
“Valitsimme sinut, koska sinulla on kulttuurialan koulutus.”
Opinnot
Pääaineena Papinniemi opiskeli mediakulttuuria ja viestintää. Sivuaineena hänellä oli kirjallisuus, kulttuuriantropologia sekä venäjän kieli ja kulttuuri. Papinniemen kiinnostuksen kohteita olivat kielet ja kulttuurien välinen viestintä sekä se, miten tuotamme representaatioita ja millaisia vaikutuksia niillä voi olla.
Papinniemen kiinnostuksen kohteet näkyivät opinnoissaan siten, että esimerkiksi vaihto-opinnot painottuivat kieliin ja kulttuurien väliseen viestintään. Hän teki toisen harjoittelun Leicesterin yliopiston kv-palvelussa ja painottui viestintään. Hän suosittelee suuresti harjoittelun tekemistä ulkomailla!
Hyödyt opiskeluista
Monipuolinen kielitaito ja ymmärrys kulttuurien välisestä viestinnästä auttoi Papinniemeä saaman töitä Kelan asiakaspalvelijana vuonna 2017. Kelan sisäisessä haussa hän pääsi viestinnän assistentiksi. Siellä arvostettiin mediakulttuurin ja viestinnän opintoja; muun muassa kuvankäsittelykurssista oli hyötyä. Viestintäosaamista hän oli kerryttänyt myös Nefan hallituksessa. Tätä seurasi viiden vuoden jakso, kun Papinniemi oli äiti, työtön, opiskelija ja viestinnän freelancer. Opiskeli tänä aikana digimarkkinointia ja suomen kielen opintoja. Saadessaan työnsä viestintäkoordinaattorina ANTI-festivaalilta hän kuuli lauseen “valitsimme sinut, koska sinulla on kulttuurialan koulutus.”
Nykyinen työnkuva
Työ sisältää paljon kirjottamista ja editoimista; teoskuvaukset, verkkosivut, uutiskirjeet, somejulkaisu, mediatiedotus, tapahtumakalenteri, printtiesitteet. Myös markkinoinnin suunnittelua ja koordinointia kuuluu työhön. Viestintäsuunnitelman suunnitteluun kuuluu esim. budjetti, kohderyhmät ja kanavat
Oleellista työssä on representaatioiden miettimistä: esim. käännökset ja mitä ryhmiä tuodaan esiin kuvissa. Tähän hänen gradustaan oli hyötyä. Representaatioiden lisäksi työhön kuuluu saavutettavuuden ja yhdenvartaisuuden miettimistä eli miten kirjoittaa taide-esityksistä niin, että kaikki ymmärtävät mistä on kyse.
Hanne Heinonen – taiteensosiologia (tilitys- ja tiedonhallintapäällikkö | Kuvasto visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö ry)
Opinnot
Heinonen opiskeli kulttuurintutkimusta erikoistumisalanaan taiteensosiologia. Sivuaineena hän opiskeli johtamista, kirjallisuutta sekä mediakulttuuria ja viestintää.
Uratarina
Heinosella oli amk-tutkinto liiketaloudesta ennen kulttuurintutkimuksen opintojen aloittamista. Hän oli myös työskennellyt työeläkevakuutusyhtiössä ja kaupan alalla. Opiskelujen aikana teki kesätöitä museoalalla. Pro gradun ja kandidaatintutkielmat Heinonen teki prosenttiperiaatteesta: “Prosentti taiteelle, työtä taitelijoille: poliittis-hallinnollinen ohjailu ja prosenttiperiaatteiset taidehankinnat Penttilänrannan uudisrakennusalueella.” Työharjoittelun hän teki Suomen Taiteilijaseura Prosentti taiteelle –hankkeessa. Tämän harkkapaikan Heinonen kertoo saaneensa siten, että erään koulutuksen väliajalla kertoi oikealle henkilölle tekevänsä gradua sekä etsivänsä harkkapaikkaa.
Nykyinen työ
Heinonen työskentelee nykyään Kuvasto visuaalisen alan taitelijoiden tekijänoikeusjärjestö ry:ssä. Hän aloitti tiedottajana, eli hänelle kuului kokonaisvastuu Kuvaston viestinnästä. Tämän jälkeen hän siirtyi suunnittelijaksi ja lopulta tilitys- ja tiedonhallintapäälliköksi. “Hauska huomata, että humanistina pääsee tämmöisiinkin hommiin”, Heinonen toteaa tarinan yhteydessä. Nykyiseen työnkuvaan kuuluu tekijänoikeuskorvausten tilitykset, laskutusreskontra ja –neuvonta sekä tiedonhallintahankkeet.
Hyödyksi olleita seikkoja:
Opiskeluiden lisäksi Heinonen on kokenut hyödylliseksi luottamustoimet, vapaaehtoistyön sekä mentoroinnin. Luottamustoimia hänellä oli koulutuspoliittisen vastaavan pesti sekä humanistisen osaston koulutuksen kehittämisen työryhmän jäsenenä toimiminen. Hän myös opiskeli vielä valmistumisen jälkeen tuotantotalouden perusopinnot sekä teknologiaan ja dataan liittyviä opintoja avoimissa yliopistoissa. Heinonen myös suosittelee ylläpitämään opiskelun taitoja opiskelemalla joitain kursseja vielä valmistumisen jälkeenkin.
Kirjoittanut Jenna Pääkkönen